Woningwaarde berekenen: hoe bepaal je wat een koopwoning waard is?

waardebepaling

De woningwaarde berekenen

Het is zover: je hebt het huis van je dromen gevonden! Heel spannend, want je bent nu misschien wel op het belangrijkste punt van het aankoopproces beland: je gaat een bod doen op een huis. Allerlei vragen komen in je op. Hoe regel je de financiering? (Lees ook onze blog ‘Huis kopen: financiering op orde?‘) Hoeveel moet je overbieden op een huis (áls dit nodig is)? Of: hoeveel kan je onder de vraagprijs bieden (áls dit mogelijk is)? Om zulke vragen te beantwoorden, moet je eerst de woningwaarde berekenen. Want je wilt niet méér uitgeven dan het huis waard is. En je kan ook niet meer dan de woningwaarde lenen.

Geschatte leestijd: 4 minuten

Woningwaarde calculator

Voordat je lukraak een woningwaarde-calculator invult, is het slim om goed te begrijpen wat er komt kijken bij het berekenen van de waarde van een woning. Dat leggen we uit in deze blogpost!

Woningwaarde, actuele waarde, intrinsieke waarde: welke termen moet je kennen?

Wil je de woningwaarde berekenen, dan kijk je allereerst naar vergelijkbare woningen. Welke recente verkopen zijn er in deze buurt gedaan? Het is belangrijk om geen appels met peren te vergelijken. Het is belangrijk om aspecten als locatie, woningtype, bouwjaar en afwerkingsniveau mee te nemen. Laat je hierbij dus helpen door een expert.

Accurate waardebepaling

Bij het maken van een accurate waardebepaling kom je doorgaans een aantal termen tegen. Zo heb je te maken met de uitkomst van de berekening: de actuele waarde. Daarnaast zal je het woord ‘marktwaarde’ horen vallen, dat staat voor de prijs die kopers voor de woning wíllen betalen. Dit is uiteindelijk de verkoopprijs. Deze kan verschillen van de daadwerkelijke woningwaarde — ook wel de ‘intrinsieke waarde’ genoemd. Wanneer potentiële kopers over alle relevante informatie beschikken, krijgen ze meestal een goede indicatie van wat hun droomhuis waard is. Dit maakt het makkelijker om weloverwogen beslissingen te nemen.

Rekentijd! Hoe kom je erachter wat een woning daadwerkelijk waard is?

Als je wilt weten wat een woning waard is, moet je veel factoren in overweging nemen. Deze kun je niet allemaal opvragen bij het kadaster. Heb je interesse in een appartement zonder grond, dan is het wat makkelijker om te vergelijken dan wanneer je een huis met grond wilt kopen. Maar je hebt altijd de hulp van een expert nodig. Deze beschikt namelijk over álle relevante informatie om de woningwaarde goed in te schatten.

In de huidige markt, die door diverse negatieve factoren dalende is, is dat extra belangrijk. Het is namelijk onmogelijk om naar beneden te indexeren. Een ervaren adviseur met een goede intuïtie en een stevig netwerk vertelt je dan toch wat je moet weten. Meestal geeft een aankoopmakelaar geen rapport uit, omdat dit jou extra tijd en geld zou kosten. Maar je kan wel rekenen op een mondelinge samenvatting. En ga je over tot een koop, dan volgt het taxatierapport, waarover je aankoopmakelaar overlegt met de taxateur.

Heb je een officiële taxatie nodig? Het belang van een goede berekening

Doorgaans is een officiële taxatie nodig, simpelweg omdat banken hierom vragen. Hierbij beoordeelt een taxateur de waarde van de woning waarin je geïnteresseerd bent door deze naast een X-aantal soortgelijke woningen te leggen. Zo kan de taxateur de waarde van een huis berekenen.

Wat is mijn huis waard

Je makelaar speelt een belangrijke rol in dit proces. Deze kan je tijdig voorzien van een onderbouwd advies. Waarom is dit nuttig? Stel, de vraagprijs is 350.000 euro en jij besluit dit bedrag te bieden. Later blijkt echter dat de taxateur 15.000 euro onder de vraagprijs uitkomt. In zo’n geval moet je dit bedrag uit eigen geld bijleggen. Geen wenselijke situatie! Werk je met een goede makelaar, dan zal deze je vertellen dat de vraagprijs minimaal de taxatiewaarde moet zijn.

De waarde van een woning in Rotterdam of Den Haag weten?

Wil jij een woning kopen in Rotterdam of Den Haag? Vind je het belangrijk om te weten wat het huis waard is voordat je een bod doet? En word je graag bij het aankoopproces begeleid van a tot z? Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden eens te bespreken.

Andere relevante blogs