Je hebt je droomhuis gevonden. Althans, dat vermoed je. Op de foto’s ziet de woning er namelijk geweldig uit. Daarom wil je je potentiële nieuwe woning zo snel mogelijk in het echt zien. Maar in je enthousiasme mag je geen gebreken over het hoofd zien. Je weet dat het belangrijk is om kritische vragen te stellen en alles uit je eerste bezoek te halen, aangezien er niet altijd een tweede bezichtiging volgt. Bij populaire woningen moet je zelfs vaak ofwel direct een bod uitbrengen, óf afzien van een koop. Daarom heb je eens de term ‘woning bezichtigen checklist’ ingevoerd in Google. En zo stuitte je op een enorme waslijst aan tips. Mooi, maar je ziet door de bomen het bos niet meer. Wat zijn nu de cruciaalste aandachtspunten voor jou als woningzoeker? In deze blogpost zetten we enkele voorbereidingstips op een rij.
Geschatte leestijd: 5 minuten
Huis bezichtigen: een goede voorbereiding is het halve werk
Wist je dat je als koper een onderzoeksplicht hebt? Dit wil zeggen dat je de verkoper na de aankoop niet verantwoordelijk kunt stellen voor gebreken, die je zelf had kunnen ontdekken. Het is dan ook cruciaal om goed voorbereid naar de bezichtiging te gaan, aangezien deze vaak slechts een half uurtje duurt. Hoe je dit aanpakt, lees je hieronder.
Bezichtiging ingepland? Beantwoord deze 2 vragen van tevoren!
- “Wat voor gevoel krijg ik wanneer ik door de buurt loop?”
Verken de omgeving grondig voordat je het huis gaat bezichtigen. Tijdens een autorit of wandeling krijg je een goede indruk van de sfeer, de veiligheid en je potentiële nieuwe buren. - “Wat zijn mijn eisen en wensen?”
Schrijf op wat je belangrijk vindt aan een woning. Welke interieurelementen mogen niet ontbreken? Hoe belangrijk vind je de ligging van het huis? Moet de tuin aan bepaalde voorwaarden voldoen? De verkoopmakelaar kan al je vragen tijdens de bezichtiging beantwoorden.
Checklist huis bezichtigen: 7 zaken waarop je moet letten
1. Reden achter de verkoop
Is er sprake van gezinsuitbreiding of een carrièreontwikkeling die een verhuizing met zich meebrengt? Of zoeken de bewoners een andere woning wegens fikse burenruzies? Als je de reden achter de verkoop kent, verbetert dit je onderhandelingspositie. Bedenk wel dat de verkoopmakelaar hier niet altijd transparant over zal zijn. Een ervaren aankoopmakelaar weet dit soort zaken vaak sneller en beter te achterhalen.
2. Omgevingsfactoren
Voel je je veilig in deze buurt? Is er sprake van geluidsoverlast? Is er voldoende parkeergelegenheid? Vind je het belangrijk, dat supermarkten of horecagelegenheden binnen loopafstand liggen? Je woont niet alleen in een huis, maar ook in een wijk. Bekijk deze daarom goed!
3. Populariteit van de woning
Een huis staat voor een bepaalde periode te koop. Maar of dit twee weken of twee maanden is, maakt een wereld van verschil. Hoe langer een woning op de markt is, hoe beter jouw onderhandelingspositie (soms kan je onder de vraagprijs bieden). Als een huis maar niet verkocht wordt, is het overigens wel slim om éérst te achterhalen waarom dit zo is!
4. Toekomstperspectief
Welke plannen heeft de gemeente in de komende tijd met deze buurt? Deze kunnen een aanzienlijke impact hebben op je woongenot én de waarde van je toekomstige huis. Als er winkels en scholen bij komen, is dat bijvoorbeeld vaak positief. Maar een op handen zijnde sloop heeft soms het tegenovergestelde effect.
5. Apparatuur in het huis
Keukenapparatuur en een cv-ketel zijn meestal al aanwezig in een woning. Maar bedenkt dat er ook mensen in het huis gewoond hebben. Daarom is het cruciaal dat je controleert of alles nog naar behoren werkt. Als de apparatuur aan vervanging toe is, wil je dit meenemen in je bod!
6. Jouw eigen oordeel
Een goede verkoopmakelaar geeft een volledige rondleiding. Maar het is ook essentieel dat je de woning bekijkt vanuit jóuw perspectief. Loop daarom zelf een rondje door het huis. Inspecteer de kruipruimte, het schilderwerk en de inbouwkasten. Schroom ook niet om deuren en kamers alvast op te meten. Zo vorm je écht een goed beeld van het huis!
7. Bouwkundige staat van de woning
Voor potentiële kopers is het praktisch onmogelijk om zelfstandig te beoordelen of het huis in goede staat verkeert. Vaak is een bouwkundige keuring geen overbodige luxe. Maar zo’n keuring kost tijd — en die heb je bij een geliefde woning meestal niet. In dat geval is het lonend om te werken met een aankoopmakelaar die bouwkundig gecertificeerd is. Deze kan namelijk een onderbouwd advies geven over zaken als fundering, vloeren en kozijnen — én de eventuele extra kosten, die je op dit gebied moet maken. (Lees ook onze blogpost ‘Bouwtechnische keuring: wel of niet doen?‘)
Begeleiding nodig wanneer je een woning gaat bezichtigen?
Deze checklist laat zien, dat je met enorm veel zaken rekening moet houden. Krijg jij hier graag begeleiding bij? En wil je een huis kopen in Rotterdam of Den Haag? Onze ervaren aankoopmakelaars weten veel over de lokale woningmarkt, onderhandelen voor je, stellen het koopcontract op én controleren dit. Meer weten? Neem gerust contact met ons op.
Andere relevante blogs
- 7 valkuilen bij het kopen van een huis in Rotterdam zonder aankoopmakelaar
- 8 voordelen bij het kopen van een huis in Rotterdam met een aankoopmakelaar
- Beste aankoopmakelaar Rotterdam vinden
- Hoe werkt een aankoopmakelaar in Rotterdam? – een kijkje achter de schermen