Huurhuis kopen
Veel huurders krijgen de kans om hun huurhuis van hun verhuurder te kopen. In dit artikel leggen we uit, waar je op moet letten en welke stappen je moet nemen als huurder/koper.
Geschatte leestijd: 7 minuten
Waarom wil de verhuurder zijn woning aan jou verkopen?
Is het een goede deal om je huurhuis te kopen van je verhuurder? Laten we eerst dit verduidelijken: sommige mensen vragen zich af, waarom hun verhuurder de huurwoning aan hen wil verkopen. Voor verhuurders zijn er vaak goede redenen voor:
- Huurders genieten vaak van huurbescherming en kunnen niet zomaar uit hun woning worden gezet door de verhuurder. Het verkopen aan de huurders is daarom een praktische en eenvoudige oplossing voor de verhuurder.
- Verkopen aan zittende huurders is vaak de meest eenvoudige route. De verhuurder hoeft niet de gebruikelijke inspanningen te leveren, die nodig zijn bij een reguliere verkoop, zoals het klaarmaken van de woning, het inhuren van een fotograaf, adverteren op Funda, en het inschakelen van een makelaar.
- Vaak speelt gunning een rol. In een goede, respectvolle huurder-verhuurderrelatie is een verhuurder vaak bereid om de woning aan de huurder te gunnen.
Dit zijn de afspraken, die je moet maken, als je je huurwoning van je verhuurder koopt. Hier vind je een handige lijst met punten, die je moet bespreken met je verhuurder, wanneer je besluit je huurhuis te kopen. Maak je geen zorgen, we hebben een conceptmail opgesteld met deze punten, zodat je niets vergeet.
- Begin met het overeenkomen van de verkoopprijs. Geen zorgen, later in dit artikel leggen we uit, hoe je kunt controleren of je niet te veel betaalt.
- Spreek af, welke financiële voorwaarden je nodig hebt om een hypotheek te krijgen.
- Bepaal op welke datum de eigendom van de woning aan jou wordt overgedragen.
- Maak duidelijke afspraken over welke roerende zaken in de woning blijven, zoals kasten, gordijnen, wasmachines, enzovoort.
- Stem af, wanneer je een waarborgsom of bankgarantie moet betalen aan de notaris (10% van de koopsom).
- Bespreek of je de woning bouwtechnisch wilt laten keuren.
- Zorg ervoor, dat je de woning laat taxeren vóór het ondertekenen van het koopcontract of vóór het verstrijken van de wettelijke bedenktijd, zowel voor bankdoeleinden als om er zeker van te zijn, dat je niet te veel betaalt.
- Leg vast wie de notaris mag kiezen en wie de notaris betaalt. Doorgaans mag de koper de notaris kiezen en betalen.
Huis gekocht en wat nu
Wat moet je regelen, nadat je de woning hebt gekocht, die je eerst huurde? Hier is een lijst van zaken die je moet regelen:
- Lees zorgvuldig het eigendomsbewijs en andere documenten, die de verkoper je stuurt. Let vooral op als je een huurwoning van een woningcorporatie koopt. Er kunnen mogelijk speciale clausules in het eigendomsbewijs of de koopovereenkomst staan, zoals een terugkoopregeling of een verhuurverbod.
- Vraag een offerte aan bij een notaris van jouw keuze voor de kosten van de koop-, hypotheek- en leveringsakte. Notaristarieven variëren, afhankelijk van de regio, maar liggen meestal tussen de €1200,- en €1800,-. Ga akkoord met de offerte van de notaris, waarmee je wilt samenwerken.
- Beslis of je de aankoop wilt inschrijven in het kadaster en geef je keuze door aan de notaris.
- Vul de ‘Lijst van Zaken’ in en laat deze door zowel jou als de verkoper ondertekenen. hierin staat bijvoorbeeld welke zaken in de woning achterblijven of bij de woning horen.
- Zorg ervoor, dat de gemaakte afspraken zo snel mogelijk worden vastgelegd in een koopovereenkomst en dat deze wordt ondertekend. Het is het handigst als je de notaris, die je hebt gekozen de koopovereenkomst laat opstellen. Je kunt de notaris simpelweg de ‘bevestiging van de koop’ sturen die je hebt opgesteld, samen met kopieën van jouw en de verkoper’s ID, adres, burgerlijke staat, e-mailadres en telefoonnummer. Je kunt ook overwegen om de koopovereenkomst door een makelaar te laten opstellen, maar de kosten zullen waarschijnlijk vergelijkbaar zijn.
- Plan een bouwkundige keuring in bij bedrijven zoals Woningkeur of Perfect Keur.
- Als je van plan bent om verbouwingen te financieren met je hypotheek, vul dan een verbouwspecificatie in en bekijk een voorbeeld van hoe je deze kunt invullen.
- Regel een taxateur om een taxatierapport op te stellen. Zorg ervoor dat de taxateur weet, dat je de woning huurde, voordat je deze kocht en meld eventuele verbouwingsplannen.
- Informeer je hypotheekadviseur over de aankoop en stuur hem/haar de ‘Bevestiging van de koop’ per e-mail, waarbij je vermeldt dat je al een taxateur hebt ingeschakeld.
- Als de taxateur het taxatierapport naar je stuurt, stuur het dan onmiddellijk naar je hypotheekadviseur.
- Zorg ervoor, dat je hypotheekadviseur alle vereiste informatie en documenten krijgt om de hypotheekaanvraag voort te zetten. Controleer minstens één keer per week bij je hypotheekadviseur de voortgang van de hypotheekaanvraag en of er nog extra documenten of informatie nodig zijn.
- Markeer de vervaldatum van het financiële voorbehoud vetgedrukt in je agenda. Als de hypotheek op die datum nog niet is goedgekeurd, vraag dan schriftelijk om uitstel van het financiële voorbehoud bij de verkoper.
- Als de financiering is goedgekeurd, informeer dan de verkoper hierover.
Diverse zaken
14. Als internet, gas, elektriciteit en water nog niet op jouw naam staan, regel dit dan.
- Sluit tijdig een opstalverzekering af. Tenzij dit al is geregeld door de VvE bij appartementen.
- Ongeveer een week voor de eigendomsoverdracht ontvang je een afrekening en een concept leveringsakte van de notaris. Controleer deze documenten zorgvuldig.
- Als de afrekening van de notaris aangeeft, dat er een betaling nodig is, betaal deze dan direct.
- Neem een geldig identiteitsbewijs (paspoort, rijbewijs of ID-kaart) mee naar de notaris.
- Spreek een eindinspectie af met de verkoper voordat je naar de notaris gaat. Tijdens deze inspectie controleer je of de woning overeenkomt met wat is afgesproken in de koopovereenkomst, inclusief de aanwezigheid van alle overeengekomen spullen en het ontbreken van eventuele schade. Noteer ook de meterstanden.
In het geval dat je als koper al in de woning woont, is deze inspectie meestal minder spannend, maar we raden nog steeds aan om deze uit te voeren. Controleer minimaal de genoemde zaken gedurende 20-30 minuten. Hoe weet je als koper dat je niet te veel betaalt als je geen aankoopmakelaar hebt? Dit kun je vrij eenvoudig controleren. Voor het aanvragen van een hypotheek heb je namelijk een taxatierapport nodig. Een onafhankelijk taxatierapport, opgesteld door een erkende taxateur, geeft aan wat de woning waard is. Zorg er daarom voor, dat je het taxatierapport laat opstellen vóór het tekenen van de koopakte, of in ieder geval vóór het verstrijken van de wettelijke bedenktijd. Als het taxatierapport aangeeft dat je veel te veel hebt betaald voor de woning, kun je de aankoop nog eenvoudig ontbinden met slechts één e-mail of telefoontje. Let op! Veel taxateurs hebben minimaal een week nodig om een taxatierapport op te stellen.
Huurhuis kopen – afsluitende opmerkingen
Nadat je deze stappen hebt doorlopen, ga je naar de notaris. Zorg ervoor, dat iedereen een geldig identiteitsbewijs bij zich heeft, dat er een opstalverzekering voor de woning is afgesloten, en dat de factuur van de notaris is betaald. Als er problemen zijn tijdens de inspectie (bijvoorbeeld wateroverlast in de woonkamer), neem dan direct contact op met de notaris voor advies.