Huis verkopen – ervaren makelaar – 4 tips

huis kopen makelaar
huis kopen makelaar

Huis verkopen: makelaar met 25+ jaar deelt 4 aandachtspunten!

Onlangs klopte een klant bij mij aan voor wie ik vijf jaar geleden een woning had aangekocht. Zij was klaar voor een volgende stap in haar leven. En daarom wilde ze haar huis verkopen. In plaats van termen als ‘verkoopmakelaar‘ of ‘huis verkopen makelaar’ te googelen, kwam zij terug bij mij. Ik had me destijds ingezet voor de aankoop van haar woning, dus het vertrouwen was er al. En natuurlijk zette ik mij 100% in om haar verwachtingen wederom waar te maken.

Geschatte leestijd: 5 minuten

Verkoopstrategie

Mijn strategie: de woning in de verkoop zetten voor 400.000 euro. Daarop ontving ik maar liefst 60 reacties. Ik plande op drie achtereenvolgende dagen 25 individuele bezichtigingen in. Daarop zette ik de biedingsprocedure in. Een ervaren makelaar voert namelijk strategische onderhandelingen, zodat de verkoper uiteindelijk voor het beste bod kan gaan. In dit geval kreeg ik 12 serieuze biedingen. De uiteindelijke verkoopsom: 445.000 euro. Heel goed, dus!

Beste bod wint niet altijd!

Overigens ging de verkoper níet voor het hoogste bod. Zij besloot om de woning te gunnen aan mensen die 5.000 euro minder hadden geboden, maar wiens verhaal haar aansprak. Zo zie je maar: geld is niet altijd de doorslaggevende factor. Het verkopen van je huis is uiteindelijk mensenwerk.

Van potentiële koper aantrekken tot “koper gevonden”: 4 aandachtspunten

Ik help mijn klanten al 25+ jaar met het verkopen van woningen. Op basis van mijn ervaring geef ik je graag vier punten mee die aandacht verdienen, wanneer je van plan bent om je huis te verkopen!

1. Je huis verkoopklaar maken

‘Spic en span’ is het motto. Wil je je huis verkoopklaar maken, ruim dan goed op! Sommige spullen kun je sowieso weggooien met het oog op de verhuizing. Alle andere zaken moeten achter slot en grendel. En het moet fris ruiken. Parkeer vuile was desnoods in de auto.

Styling

Besteed ook aandacht aan styling: een bos bloemen, een nieuwe douchemat en een verse lik verf doen wonderen. Ik heb bijvoorbeeld eens samen met verkopers een oude bank vervangen en die maakte een wereld van verschil. De verkoop was zó succesvol dat hier nog vijf andere woningverkopen uit voortgevloeid zijn!

2. Verborgen gebreken opsporen en melden

Als verkoper ben je verplicht om alle tekortkomingen van je huis aan potentiële kopers te melden. Het is dus zaak om verborgen gebreken op te sporen. De koper heeft wel een onderzoeksplicht. Dit betekent, dat de verantwoordelijkheid niet volledig op jouw schouders rust. Als jij duidelijk hebt aangegeven, dat de kozijnen onderhoud behoeven, dan is het aan de koper om te onderzoeken, wat er precies aan gedaan moet worden. Het gaat erom dat jij gebreken benoemt.

3. Definitief energielabel uitzoeken

Meld je je woning aan op Funda, dan moet je weten wat je definitieve energielabel is. Bij de notarisoverdracht dien je dit ook te overhandigen. Doe je dat niet, dan krijg je een boete van de rijksoverheid. Het uitzoekwerk is meestal vrij makkelijk. Als je energielabel in de afgelopen 10 jaar is afgegeven, log je simpelweg in op MijnOverheid om het terug te vinden.

4. Mogelijkheden voor energiebesparing uittekenen

Dit behoeft wat meer werk, maar het is vaak de moeite waard. Bij @WORK Makelaardij werken wij met een bedrijf dat een handig verslag opstelt. Hierin staat onder andere welke subsidies de koper bovenop de hypotheek kan krijgen en hoe deze naar een beter energielabel kan gaan. In onze ervaring is zo’n verslag van grote toegevoegde waarde voor kopers!

Wat doet een goede makelaar voor je?

Werken met een ’traditionele’ makelaar brengt voordelen met zich mee — als je tenminste met een ervaren professional werkt! Wanneer je een makelaar betaalt, wil je je investering uiteraard terugverdienen. Meer weten? Lees onze blogpost ‘Hoe vind je een betrouwbare makelaar?‘ Hieronder leg ik uit wat een goede makelaar zoal voor je doet!

Afspraken inplannen en bezichtigingen verzorgen voor potentiële kopers

Een goede makelaar begrijpt dat jij je huis telkens moet prepareren voor een bezichtiging en plant afspraken daarom zoveel mogelijk achter elkaar in. En een ervaren expert zegt tijdens bezichtigingen de juiste dingen tegen potentiële kopers om hen te enthousiasmeren.

Ontbindende voorwaarden én andere elementen checken

De wettelijke bedenktijd na het tekenen van het contract is drie dagen. Tenzij je je woning verkoopt aan iemand die deze gaat verhuren. In dat geval is een mondelinge afspraak al bindend. Ik leg dit soort zaken altijd goed aan verkopers uit. Daarnaast check ik de ontbindende voorwaarden en bekijk ik bij de onderhandelingen welke kopers de wettelijke bedenktijd benoemen (en zodoende nog twijfelen). Om een succesvolle verkoop van je huis te realiseren — en dus het beste verkoopresultaat te behalen — is het essentieel om voor enthousiaste kopers te gaan.

Vergelijkbare woningen bestuderen en slim verkopen

Vooropgesteld: dit is belangrijk. Maar niets weegt op tegen ervaring en expertise. Ooit vertelde een klant mij dat diverse makelaars hem op basis van vergelijkbare woningen hadden geadviseerd om zijn flat voor 2 ton in de verkoop te zetten. Mijn advies: ga voor 265.000 euro. Hij dacht eerst dat ik gek was, maar hij besloot om mij te vertrouwen. En ik heb de woning voor die prijs verkocht! De moraal van het verhaal: een ervaren makelaar kijkt naar vergelijkbare huizen, maar schat ook jouw kansen in.

Huis verkopen: makelaar nodig?

Wij ontzorgen je op alle gebieden: van marketing tot onderhandelingen. En persoonlijk contact staat voor ons voorop. Meer weten? Neem gerust eens contact met ons op.

Andere interessante blogs