Huis kopen financiering
Als woningzoeker brengt u eerst uw wensen en eisen in kaart. Heeft u een woning gevonden, waarbij u alle vinkjes kunt zetten, dan is het tijd om te onderhandelen. In deze fase moet u en de verkoper het eens worden over zaken als de prijs, de opleveringsdatum en de ontbindende voorwaarden. Vóórdat jullie het koopcontract ondertekenen, wilt u het kostenplaatje rond hebben. Maar waarmee moet u precies rekening houden? Om die vraag te beantwoorden, heeft u de term ‘huis kopen financiering‘ opgezocht. En de adviezen vliegen u om de oren. Wilt u weten wat nu écht belangrijk is? In deze blogpost zetten we 4 essentiële feiten voor u op een rij!
Geschatte leestijd: 5 minuten
1. Een hypotheek afsluiten betekent níet dat al uw kosten gedekt zijn
Een nieuwe woning kopen doet u nooit alléén met een hypotheek. Afhankelijk van uw inkomen en persoonlijke situatie kunt u een x-bedrag maximaal lenen, maar daarmee dekt u niet alles. U kunt een hypotheek afsluiten tot 100% van de waarde van het huis. Het totaalplaatje omvat echter niet alleen de koopsom. U moet bijvoorbeeld ook rekening houden met de kosten koper (circa 6% van de koopprijs). Maar wat zijn de kosten koper precies? Doorgaans bestaan deze uit de overdrachtsbelasting (zie punt 3 voor meer informatie), de notariskosten (voor de opmaak van de akte van levering) en de kadasterkosten (voor de inschrijving van de akte van levering).
Aankoopmakelaar Rotterdam
Daarnaast huurt u misschien een aankoopmakelaar in. Deze betaalt u uit eigen zak, hoewel de investering zich doorgaans dubbel en dwars terugverdient. Dit komt, omdat een goede aankoopmakelaar u veel tijd bespaart, de beste deal voor u sluit en u helpt om diverse valkuilen te vermijden. Andere bijkomende kosten zijn uitgaven, die u doet voor de verbouwing en inrichting van uw nieuwe huis. Daarnaast moet u uw toekomstige maandlasten meenemen in uw budget (daar kunt u overigens slim mee omgaan door bijvoorbeeld energiebesparende maatregelen te treffen). Om alle kosten te dekken, heeft u naast de hypotheek altijd eigen geld nodig. Dit kan spaargeld zijn, maar u kunt ook een persoonlijke lening afsluiten. Vaak is het handig om hierover deskundig advies in te winnen.
2. ‘Onder voorbehoud van financiering’ en bouwkundige keuring: ontbindende voorwaarden zijn cruciaal (maar niet vanzelfsprekend!)
Ontbindende voorwaarden worden niet automatisch opgenomen in een koopcontract. Ze zijn wel ontzettend belangrijk. Als u een eigen huis gaat kopen, moet u hoogstwaarschijnlijk een bepaald bedrag lenen om de koop te financieren. De hypotheek hangt als een heet hangijzer boven uw hoofd, omdat u eerst de knoop moet doorhakken om zekerheid te krijgen: u kan pas geld voor uw huis lenen nádat u uw handtekening onder het koopcontract hebt gezet. Wat als uw hypotheekaanvraag niet wordt goedgekeurd?
Zonder ontbindende voorwaarden bent u áltijd verplicht om de woning daadwerkelijk te kopen. Kunt u dit toch niet doen, dan moet u een boete van 10% betalen. Met een koopsom van 2,5 ton ben je dan zomaar 25.000 euro kwijt! Dit voorkomt u door een ‘onder voorbehoud van financiering‘ als ontbindende voorwaarde op te nemen in het koopcontract. Deze eis spreekt u uit tijdens het uitbrengen van het bod evenals andere (aanvullende) afspraken. Als u geen nieuwbouwwoning koopt, kan het bijvoorbeeld ook nuttig zijn om een bouwkundige keuring in de ontbindende voorwaarden te verwerken. U spreekt dan af dat u op basis van de uitkomst van de koop mag afzien of uw bod kan veranderen. (Meer weten over deze keuring? Lees onze blogpost ‘Bouwtechnische keuring: wel of niet doen?‘)
3. Overdrachtsbelasting is niet áltijd van toepassing
Wanneer u aan het rekenen slaat, neemt u diverse factoren mee: u bekijkt hoeveel het huis waard is, welke bijkomende kosten u moet maken en wat de maandlasten zijn. Voordat u de kosten koper vaststelt, is het handig om de overdrachtsbelasting van 2% te begrijpen. In sommige gevallen hoeft u deze namelijk niet te betalen. Bijvoorbeeld wanneer u een nieuwbouwwoning koopt en u de eerste bewoner bent. Of als u gaat trouwen en een van beiden al eigenaar is van een woning, die door het huwelijk deel gaat uitmaken van de huwelijksgemeenschap. Moet u voormalig gemeenschappelijk bezit wegens een scheiding verdelen, dan is de overdrachtsbelasting ook niet van toepassing. En wanneer u een woning erft, hoeft u deze belasting ook niet te betalen.
4. Het juiste bod maakt of breekt de koop (én uw budget)
Als u uw droomhuis heeft gevonden en de totale kosten in kaart heeft gebracht, is het tijd om te bieden. U wilt een zo gunstig mogelijk bod uitbrengen waarmee u toch veel kans maakt om de woning te krijgen. Als u hier geen verstand van heeft, kan u flink de mist ingaan. Want hoeveel moet u overbieden op een huis? Of hoeveel kan u onder de vraagprijs bieden?
Een realistisch bod komt tot stand op basis van ontzettend veel factoren. U bekijkt onder andere hoe lang een huis al te koop staat, hoe de markt er op dat moment uitziet en wat de taxatiewaarde is. Doorgaans is het verstandig om hiervoor een aankoopmakelaar in te schakelen. Deze weegt alle aspecten tegen elkaar af en onderhandelt voor u op professioneel niveau. Bovendien profiteert u bij een betrouwbare, ervaren aankoopmakelaar van een breed netwerk in de regio én begeleiding van A tot Z. Kunt u zulke hulp goed gebruiken? En wilt u een huis kopen in Rotterdam of heeft u een aankoopmakelaar nodig in Den Haag? Neem dan gerust contact met ons op.
Andere relevante blogs
- 7 valkuilen bij het kopen van een huis zonder aankoopmakelaar
- Bod doen op een huis – het proces van A-Z
- Wat zijn de kosten koper?
- Wat zijn de voordelen en nadelen van het aflossen van je hypotheek?