Kosten aankoopmakelaar
Als woningzoeker schakel je verschillende experts in om je te helpen tijdens het aankoopproces. Een aankoopmakelaar kan daarbij horen. Maar deze is niet fiscaal aftrekbaar. Daarom wil je goed bekijken wat de toegevoegde waarde van een aankoopmakelaar is. Wat doet een aankoopmakelaar voor je? En hoeveel kost een aankoopmakelaar eigenlijk?
Geschatte leestijd: 5 minuten
Kosten aankoopmakelaar: haal je de investering eruit? Een praktijkvoorbeeld
Onlangs gaf een klant bij mij aan zijn droomwoning te hebben gevonden. De vraagprijs was 720.000 euro. De klant was bereid om dat bedrag te betalen. Maar aangezien er nog best wat moest gebeuren aan de woning, stelde ik het volgende bod voor: 680.000 euro met voorbehoud van financiering óf 675.000 euro zonder voorbehoud van financiering.
De verkoopmakelaar gaf aan akkoord te gaan met 680.000 euro zonder voorbehoud van financiering. Daar ging mijn klant graag mee akkoord. Hij wilde aanvankelijk immers de vraagprijs betalen. Nu ging daar 40.000 euro van af! De klant betaalde 6.000 euro aan makelaarscourtage en boekte dus een enorme winst. Bovendien was hij volledig ontzorgd, omdat ik de onderhandelingen verzorgde.
4 redenen om een aankoopmakelaar in te schakelen
1. Je krijgt bouwkundig advies (mits je makelaar bouwkundig onderlegd is!)
Is een rammelend kozijn verontrustend? Hoe ziet de fundering eruit? Is het nodig om de woning op te knappen? Zo ja, wat kost dit dan? Een aankoopmakelaar, die bouwkundig onderlegd is, voorziet je van onderbouwd advies. Zo kan je een weloverwogen besluit nemen. En heb je een officiële bouwkundige keuring nodig, dan helpt je aankoopmakelaar je door het proces heen.
2. Je profiteert van een zo laag mogelijke koopsom
Hoe lang staat de woning al te koop? Hoeveel geïnteresseerden zijn jou voorgegaan? Hoeveel ruimte heeft de verkoopmakelaar? Een ervaren aankoopmakelaar schat de omstandigheden van de verkoper in om het best mogelijke bod te doen. Zo profiteer jij van een zo laag mogelijke koopsom.
3. Onderhandelen is een vak dat de aankoopmakelaar beheerst
Als de verkopende partij ziet hoe graag je een woning wilt, werkt dit meestal niet in je voordeel. En verkoopmakelaars kunnen heel goed inschatten of je bluft. Je wilt dus, dat er een objectieve aankoopmakelaar tussen staat, die niet emotioneel betrokken is. Deze kan ook bepaalde onderhandelingstactieken inzetten om de best mogelijke deal voor je te sluiten (zie het voorbeeld hierboven!).
4. Je krijgt begeleiding en advies van A tot Z
Een goede aankoopmakelaar ontzorgt je gedurende het hele aankoopproces. Bijvoorbeeld door al je vragen te beantwoorden (óók in de avonden en weekenden). Of door te fungeren als sparringpartner. In de huidige markt is dat extra belangrijk, omdat de snel veranderende situatie veel vragen oproept. Juist nu is het advies van een expert van onschatbare waarde.
Aankoopmakelaars vergelijken
Zet het kostenplaatje af tegen de baten
Sommige aankoopmakelaars hanteren een afgesproken tarief over de koopsom. Maar er zijn ook makelaars, die werken met een standaardtarief plús een afgesproken percentage over het bedrag, dat zij van de koopsom afkrijgen. Dit laatste kan fungeren als een soort stok achter de deur om een zo gunstig mogelijke aankoopsom voor je te realiseren.
Voor welke constructie je ook kiest, ga niet per se voor het laagste tarief. Als je een aankoopmakelaar de courtage betaalt die hij of zij vraagt, creëer je geen frustratie. Dan gaat de expert met wie je werkt er ook 100% voor. Bedenk dat goedkoop soms duurkoop is!
Bekijk of de makelaar ervaren is en kennis heeft van de huidige woningmarkt
Probeer een aankoopmakelaar te vinden die al vele jaren meedraait. Het liefst op de plaatselijke markt. Want een lokale makelaar met ervaring kent vrijwel alle verkoopmakelaars in de regio persoonlijk en is daarom snel op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen. Een doorgewinterde makelaar kan je ook alles vertellen over de huidige woningmarkt. Hij of zij weet waar de valkuilen zitten en schakelt snel wanneer dit nodig is. Zo gaat een goede deal niet gauw aan je neus voorbij.
Vraag of de aankoopmakelaar een groot netwerk heeft
Als je een woning wilt kopen, heb je niet alleen een aankoopmakelaar nodig. Als koper moet je bijvoorbeeld ook werken met een notaris en een taxateur. Nu hebben de meeste aankoopmakelaars een netwerk, maar de vraag is hoe solide en hoe groot dit is. Het is verstandig om dit te bespreken voordat je met een expert in zee gaat. Waarom? Als je aankoopmakelaar goede taxateurs kent, heb je misschien véél sneller een betrouwbaar rapport binnen. Zo kan jij doorpakken. En een notaris moet soms cruciale beslissingen nemen. Worden gelden uit het buitenland bijvoorbeeld wel of niet geaccepteerd? En val jij nét wel of niet binnen de NHG-norm? Als je aankoopmakelaar de notaris kent en jouw situatie uitvoerig met hem of haar bespreekt, valt het kwartje vaak eerder de goede kant op.
Vind jij een aankoopmakelaar de investering waard?
Wil je een huis kopen in Rotterdam of Den Haag? Vind je het prettig om gedurende het hele aankoopproces ontzorgd te worden? En wil je werken met een aankoopmakelaar die nét dat extra stapje voor je doet? Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.
Andere relevante blogs
- Investeren in vastgoed in Rotterdam
- Hoe werkt een aankoopmakelaar? – een kijkje achter de schermen
- 8 voordelen als je een huis koopt met een aankoopmakelaar in Rotterdam
- Woningwaarde berekenen – hoe bepaal je wat een woning in Rotterdam waard is?