Goede aankoopmakelaar
Ben je op zoek naar een woning en denk je dat je er zelf wel uitkomt? Soms lukt dat best. Maar vaak heb je wél een goede aankoopmakelaar nodig. Deze kent de lokale woningmarkt, geeft je een objectieve mening én kan je redden van fiasco.
Geschatte leestijd: 5 minuten
Ik geef je een voorbeeld uit mijn praktijk. Enkele jaren geleden werd ik benaderd door een klant, die zijn droomhuis had gevonden. Het huis stond al een tijdje te koop, dus hij dacht dat er best wat te onderhandelen viel. Daarom schakelde hij mij in. Toen ik de woning binnenstapte, nam ik snel poolshoogte. Ik belde mijn klant en zei: “Ik weet dat je onderweg bent, maar ik denk dat je liever kunt omkeren.” Wat bleek? Er liep een hoogspanningskabel boven het huis en volgens de laatste geruchten zou deze Alzheimer veroorzaken. “Ook als dit niet wáár is,” zei ik, “lijd je aan stigmaschade. Want veel mensen geloven het. Ga dus liever voor een andere woning.”
Ik zou 10.000 euro aan de transactie verdiend hebben, maar zo doe ik geen zaken. Er zijn natuurlijk ook makelaars, die dat wel zouden doen. Maar als een goede aankoopmakelaar ziet dat klanten een kat in de zak dreigen te kopen, wijst deze hen daarop. “Oké,” zeg je nu misschien, “dus een professional helpt mij een miskoop te voorkomen. Maar dat is hopelijk niet het enige. Wat doet zo’n makelaar nog meer voor mij?” Ik zet de voordelen voor je op een rij!
Aankoopmakelaar inschakelen: wat is de toegevoegde waarde?
1. Een aankoopmakelaar helpt je het beste huis te kopen
De meeste potentiële kopers doen meerdere bezichtigingen voordat ze een bod uitbrengen. Een goede aankoopmakelaar neemt je aan de hand mee door het proces en voorziet je van gedegen advies. Zo koop je uiteindelijk het huis, dat het best bij jou past.
2. Een aankoopmakelaar begeleidt en ontzorgt je
Je doel is om de beste prijs-kwaliteitverhouding te vinden. Je wilt een goed onderhouden huis zonder verborgen gebreken kopen — tegen een zo gunstig mogelijk prijs. Een goede aankoopmakelaar begeleidt jou van A tot Z en voorziet je (gevraagd én ongevraagd) van advies. Tijdens het hele proces heb je een vraagbaak, die óók nog eens professionele onderhandelingen voert om jou de beste deal te bezorgen. Daarnaast heb je via een aankoopmakelaar vaak toegang tot woningen, die online niet beschikbaar zijn. Kortom, het proces verloopt heel soepel. En daarmee profiteer jij van een stuk ontzorging.
3. Een aankoopmakelaar weet te onderhandelen
Een aankoopmakelaar beschikt over onderhandelingsvaardigheden. Ligt de aankoopprijs hoger dan je had gehoopt, dan kan een expert daar regelmatig flink wat afkrijgen. Hoewel een aankoopmakelaar niet fiscaal aftrekbaar is, verdien je je investering zo vaak dubbel en dwars terug. Dat de onderhandelingen sneller slagen wanneer je deze toevertrouwt aan een aankoopmakelaar, heeft ook met een ander aspect te maken: een makelaar treedt op als neutrale tussenpartij en is dus niet emotioneel betrokken. Zo’n professional schat de verkopende makelaar heel goed in en past de strategie daarop aan. Dat leidt sneller tot het gewenste resultaat!
Wat biedt een goede aankoopmakelaar?
Deskundig advies over de bouwkundige staat
Een woning kan er prachtig uitzien maar verborgen gebreken hebben. Denk aan mijn voorbeeld hierboven, maar ook aan ‘simpelere’ zaken als vloerschade. Idealiter zijn aankoopmakelaars zelf bouwtechnisch opgeleid, zodat ze je op zulke zaken kunnen wijzen.
Eerlijke en open communicatie
Wanneer je samenwerkt met een aankoopmakelaar, moet deze jouw belang vooropstellen. Veel makelaars beweren dit te doen, maar ze voegen lang niet allemaal de daad bij het woord. Kijk goed of jouw aankoopmakelaar écht wil dat jij de beste koop doet, bijvoorbeeld door ook nadelen en ongunstige bepalingen met je te bespreken.
Een breed netwerk van betrouwbare experts
Heb je een goede hypotheekadviseur nodig? Zoek je een notaris waarop je kunt bouwen? Een ervaren aankoopmakelaar heeft een breed netwerk en kan je daarom doorverwijzen naar betrouwbare experts die eenzelfde drive hebben om jou te ontzorgen. (Lees ook onze blogpost ‘Hoe vind je een betrouwbare aankoopmakelaar?’)
Diepgaande kennis op vastgoedgebied
Kennis komt met de jaren. Maar óók door goed op de hoogte te blijven. Ik heb als VBO makelaar bijvoorbeeld bijna 25 jaar ervaring in het vak, maar ik rust niet op mijn lauweren. De woningmarkt verandert continu en daarom volg ik de ontwikkelingen op de voet. Ik schrijf me in voor allerlei cursussen, bijvoorbeeld omtrent betere energielabels en subsidies (steeds meer klanten willen namelijk een duurzame woning kopen en zo kan ik hen van advies voorzien). En ik lees zo’n vijf artikelen per dag om te weten wat er speelt op vastgoedgebied. Daardoor blijf ik een onderlegde sparringpartner voor mijn klanten!
Werken met een betrokken aankoopmakelaar die 20+ jaar ervaring heeft?
Benieuwd naar mijn aanpak? In mijn blogpost ‘Hoe werkt een aankoopmakelaar?’ geef ik je een kijkje achter de schermen. Wil je eens bespreken hoe we samen jóuw droomhuis kunnen vinden? Neem gerust contact met mij op.
Andere relevante blogs
- Het duurzaam verbouwen van een woning
- Waar bestaan de kosten van een aankoopmakelaar uit?