Een bod doen op een huis: het proces van a tot z
Heb je je droomhuis gevonden en wil je een bod uitbrengen op dat huis? Op dat moment heb je reeds een hele hoop zaken besproken met je makelaar. Denk aan de onderhoudspositie, de fundering, renovatiemogelijkheden en de buurt. Dat heb je waarschijnlijk snel gedaan, want in de huidige markt zijn kansen vaak al weg voordat iemand gaat bieden. Je moet vaak voor een bepaalde datum een beslissing nemen.
Geschatte leestijd: 4 minuten
Maar wat gebeurt er daarna precies? We bespreken het in deze blogpost. Daarnaast geven we antwoord op enkele veelgestelde vragen over dit onderwerp!
Een bod uitbrengen: hoe werkt dat?
Goede makelaars gaan strategisch te werk bij een bod doen op een huis. Ze proberen de best mogelijke deal eruit te slepen, als je een huis wilt kopen in Rotterdam. Betekent dit dat ze een goed openingsbod doen? Natuurlijk. Maar eigenlijk begint hun aanpak al eerder. Doorgaans schrijven verkoopmakelaars een deadline uit. Slimme aankoopmakelaars breken in op dat proces door gepaste druk te zetten en het tempo op te voeren. Dé ingrediënten om die strategie te laten slagen: ervaring, een goede reputatie, een groot netwerk en een zekere houding.
Wat is een goed bod op een huis?
En hoe bepalen makelaars nu wat een goed bod is? Ze zullen waarschijnlijk niet de vraagprijs bieden, omdat ze in eerste instantie kijken naar wat een pand waard is en wat er gemiddeld wordt overgeboden. Ook kijken ze bij het kopen van een woning in Rotterdam naar soortgelijke woningen in Rotterdam in hetzelfde postcodegebied om recente transacties te analyseren. Op basis van deze goede voorbereiding komen ze tot een gunstig bod, waarmee jij écht kans maakt op je droomhuis in Rotterdam!
Bieden onder voorbehoud van een bouwkundige keuring: kan dat?
Als een woning al een tijd te koop staat, kan je als potentiële koper meer eisen stellen. In zo’n geval kan je een bouwkundige keuring laten doen. Maar in de meeste gevallen is het in deze markt, waar snel handelen centraal staat, geen optie. En zelfs áls je ervoor kiest, moet je daarna weer onderhandelen. Meestal zijn er betere alternatieven. Wil je toch graag bieden op een huis onder voorbehoud van een bouwkundige keuring, kies dan voor een makelaar, die óók bouwkundig is onderlegd. Zo kan je toch snel een beslissing nemen!
Hoe zit het met ontbindende voorwaarden wanneer je een bod uitbrengt?
Als je bij het sluiten van de deal wat meer betaalt, is de verkopende partij meestal wel bereid om akkoord te gaan met ontbindende voorwaarden. Hierop kan je je dan beroepen als een bouwkundige keuring tegenvalt of je moeite blijkt te hebben met het verkopen van je eigen huis, terwijl je reeds een bod gedaan hebt op een woning.
Je moet er in zo’n geval wel rekening mee houden, dat je bod geaccepteerd wordt tegen een hogere prijs. Wanneer ontbindende voorwaarden niet nodig zijn, kan je deze dus liever achterwege laten. Maak je je enkel zorgen over het krijgen van een financiering? Dan kan je liever kiezen voor een verzekeringsproduct, waardoor je niet 10% van de koopsom verliest als je toch geen hypotheek kan krijgen.
Voorlopig koopcontract getekend: en dan?
Hoewel de term ‘voorlopig koopcontract’ anders doet geloven, kan je niet van een voorlopige koop afzien. Wanneer je jouw handtekening zet, heb je de deal gesloten. Je moet de juridische overdracht nog regelen bij de notaris. Maar je kan alleen nog onder het contract uit als er ontbindende voorwaarden zijn. Pas dus op voor deze valkuil!
Hulp nodig bij het doen van een goed bod?
Ben je op zoek naar een huis in Rotterdam of Den Haag en wil je graag het beste bod uitbrengen op de woning die je wilt kopen, wanneer je het hebt gevonden? Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden eens te bespreken.
Andere relevante blogs
- 7 valkuilen bij het kopen van een huis zonder aankoopmakelaar
- Huis kopen in Rotterdam – heb de financiering op orde
- 8 voordelen als je een huis koopt met een aankoopmakelaar in Rotterdam
- Bieden onder voorbehoud van financiering uitlegd