Huis kopen in Rotterdam: hoe lang duurt dat?
Je hebt besloten dat het tijd is om in Rotterdam en omgeving op zoek te gaan naar het huis van je dromen en een huis te kopen in Rotterdam. En wanneer je dat gevonden hebt, wil je daar graag zo snel mogelijk intrekken. Maar dat gaat natuurlijk niet zomaar. Of het nu je eerste of derde woning is, je kampt met vragen zoals bijvoorbeeld:
- Binnen welke periode kan je een hypotheek krijgen?
- Wat als het langer duurt dan verwacht?
- Wanneer moet je naar de notaris en welke documenten moet je daar ondertekenen?
De meeste vragen zijn uiteindelijk te herleiden naar één overkoepelende vraag: ‘Een huis kopen in Rotterdam: hoe lang duurt dat nu eigenlijk precies?’ In deze blogpost schijnen we licht op deze vraag. Daarbij geven we jou 5 tips, die je als woningzoeker in Rotterdam kan gebruiken om een woning te kopen in Rotterdam en omstreken.
Geschatte leestijd: 5 minuten
Nieuwe woning kopen: hoe lang duurt dat?
Ga je zonder aankoopmakelaar op zoek naar een woning in Rotterdam? Dan ben je al snel een jaar bezig. Je bent namelijk zo’n 20 afspraken, vijf biedingen en vijf afwijzingen verder. Daarnaast tast je vaak in het duister. Je weet bijvoorbeeld niet waar kansen en mogelijkheden liggen en hoeveel je moet overbieden op een huis. Bovendien moet je je hele woningzoektocht tussendoor plannen, want je kan hiervoor geen vrij nemen van je werk. Een tijdrovende en ontmoedigende bezigheid.
Makelaar inhuren in Rotterdam
Neem je een goede makelaar in de arm, dan kan je het proces aanzienlijk versnellen. In onze ervaring liggen er gemiddeld zeven weken tussen het starten van een samenwerking en het mondeling sluiten van een koop. Dat is zo’n 45 weken minder, dan wanneer je zelf op woningjacht gaat. Met behulp van een aankoopmakelaar sluit je ook vaak een veel betere deal!
Hoeveel tijd kost het om een hypotheek rond te krijgen?
Officieel moet je zes weken wachten om jouw hypotheek rond te krijgen. Maar als je samen met je makelaar alles op alles zet, kan je het proces rondom een hypotheekaanvraag verkorten naar circa drie weken. Hoe dat mogelijk is? Wanneer je werkt met professionals die snel handelen, heb je gauw een taxatierapport binnen. Zodra dit het geval is, belt je makelaar de notaris om aan te geven, dat de akte eraan komt. De notaris kan dan alvast de nodige voorbereidingen treffen. Denk bijvoorbeeld aan toestemming bij de gemeente aanvragen voor een parkeerplaats of een aflosnota bij de bank opvragen.
Snel een woning kopen Rotterdam: 5 praktische tips
1. Schrijf je in bij diverse platforms
Beperk je niet alleen tot Funda. Zorg dat je het hele aanbod ziet, zodat je een ruime keuze hebt. Andere platformen om een huis te kopen in Rotterdam, zijn: Jaap, Pararius, Huislijn, Huispedia en de website van de VBO. Een goede makelaar ziet veel huizen vóórdat deze op Funda verschijnen. De makelaar heeft vaak ook een goede sociale media dekking. Hierdoor heb je toegang tot woningen, die nooit op de grote platforms verschijnen, maar die misschien perfect aansluiten op jouw wensen.
2. Besteed elke dag één minuut aan je woningzoektocht
Misschien vraag je je af wat je in 60 seconden kan doen. Het antwoord luidt: veel! Het kost niet veel tijd om het meest actuele aanbod bij te houden. Begeef je dus dagelijks op de juiste kanalen om te kijken of er een interessante woning voor je tussen staat. Is dit het geval, handel dan meteen. Zo ga je een stuk sneller van zoeker naar koper.
3. Bekijk of je kan bieden zonder voorbehoud van hypotheek
Heb je een leuke woning gevonden, ga dan in gesprek met je hypotheekadviseur om te bespreken of je kan bieden zonder voorbehoud van hypotheek. Verreweg de meeste populaire woningen worden op deze manier verkocht! Wees je wel bewust van de risico’s. Als je je hypotheek toch niet rond krijgt, betaal je in principe 10% van het aankoopbedrag. Tenzij je een goede verzekering afsluit die het grootste deel daarvan dekt.
4. Maak het persoonlijk
Verkopers en makelaars willen graag weten met wie zij in zee gaan. Wees dus niet de zoveelste koper. Stel jezelf even voor! Stuur een leuke vakantiefoto en schrijf een korte introductie. Als je het persoonlijk maakt, win je het vertrouwen van de verkoper en makelaar. Vaak komt de gunfactor dan in het spel, waardoor je meer kans maakt op de woning in Rotterdam, die je graag wilt.
5. Kies een betrokken makelaar met een goede reputatie
Je aankoopmakelaar moet plaatselijk bekend zijn en een stevig netwerk hebben in de regio. Betrokkenheid is ook heel belangrijk! Alleen een makelaar, die nét dat extra stapje voor je zet, sluit de beste deal voor je. Zo krijg jij dát waarnaar je op zoek bent: ontzorging, voordeel, tijd én een enorme slagingskans!
Huis kopen Rotterdam – Contact opnemen
Ben je op zoek naar een koophuis in Rotterdam of Den Haag? Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden eens te bespreken.
Andere relevante blogs
- Tweede huis kopen in veranderend tijden, doen of niet doen?
- Een huis kopen als starter, kan dat nog?