Het dilemma van de bouwtechnische keuring: hoe los je dat verantwoord op?

Bouwkundige keuring

Heb je interesse in een woning? Dan wil je weten hoe het gesteld is met de bouwtechnische staat. De hamvraag vertegenwoordigt een dilemma: moet je wel of geen bouwtechnische keuring laten uitvoeren? Voor jou als potentiële koper is dit wenselijk. Maar vaak verlaag je je kans om de woning toegewezen te krijgen aanzienlijk. “Vraag je eens af wat je zou doen als het jouw woning was,” zegt ervaren makelaar Wil Jansen van @WORK Makelaardij. “Als je 10 goede biedingen krijgt en slechts één persoon wil een bouwkundige keuring laten uitvoeren, dan kies je waarschijnlijk voor een van de andere negen geïnteresseerden.”

Maar, waarschuwt Wil, je wilt ook geen kat in de zak kopen: “Het is belangrijk om te weten hoe de woning er bouwtechnisch voor staat.”

Hoe los je dit dilemma op? Wil legt het uit in deze blogpost!

Heb je een bouwkundige keuring en een bouwkundig rapport nodig?

Vaak wordt de bouwtechnische keuring genoemd in de context van woningaankopen. Dat schept soms verwarring onder potentiële kopers. Want betekent dit dat een keuring en een overzichtelijk rapport altijd noodzakelijk zijn?

“Alleen als de taxateur achterstallig onderhoud constateert,” vertelt Wil. “Maar een bouwtechnische keuring is zeker wenselijk, vooral als er twijfelachtige bouwkundige elementen zijn. Deze kunnen wijzen op eventuele verborgen gebreken. Als je zulke elementen constateert, kan je ze overigens ook meenemen in je bod. Dan zeg je: ‘We willen een bouwkundige keuring laten uitvoeren met een bepaalde drempel.’ Stel, de drempel is 5.000 euro. Als de keuring dan uitwijst dat het je méér dan 5.000 euro kost om de gebreken te herstellen, kan je je bod herzien.”

Géén bouwkundige keuring laten uitvoeren, wél op pad met een bouwkundig inspecteur: kan dat?

De reden dat Wil eventuele gebreken ziet, is dat hij is opgeleid tot makelaar én bouwkundig inspecteur. Een ideale oplossing voor veel klanten, want een bouwkundige keuring aanvragen is daardoor vaak niet nodig: de visuele inspectie van Wil, zijn gegronde advies en zijn strategische aanpak zijn doorgaans voldoende. En als hij een bouwkundige keuring nodig acht, geeft hij dat aan.

“Vaak is er geen sprake van grote onverwachte gebreken,” zegt Wil. “Dan geef ik bij mijn klant aan dat een formele keuring geen noodzaak is. Maar als de situatie verdacht is, is mijn advies om ófwel een bouwtechnische keuring te laten uitvoeren, óf om een drempelbedrag vast te stellen. Dan kan je je terugtrekken als uit het rapport blijkt dat de keuring tegenvalt.”

Bouwkundige inspectie met een makelaar in de praktijk: 2 voorbeelden

Werk je met een makelaar die óók bouwkundig expert is, dan brengt dit bepaalde voordelen met zich mee. Wil illustreert dit met twee praktijkvoorbeelden. “Jaren geleden was een klant geïnteresseerd in een appartement dat al heel lang te koop stond,” vertelt hij. “Ik had het huis grondig bekeken en op basis van mijn bevindingen zei ik: ‘Er is wat noodzakelijk onderhoud nodig, maar een bouwkundige keuring kun je overslaan.’ Maar de klant stond erop om toch een keuring te laten uitvoeren, omdat een familielid dit had aangeraden. Ik gaf nogmaals aan dat dit niet nodig zou zijn, maar hij liet toch een keuring uitvoeren en een uitgebreid rapport opmaken. Wat bleek? De benodigde reparaties zouden zo’n 250 euro kosten. Het had hem 350 euro gekost om dat officieel te laten vaststellen. Toen besefte hij dat dit inderdaad een verspilling van geld was geweest!”

De omgekeerde situatie kan echter ook voorkomen. Toen Wil eens een eengezinswoning inspecteerde voor een klant, deed hij een verontrustende ontdekking. “De woning stond al maanden te koop en tijdens de onderhandelingen had ik 80.000 euro van de vraagprijs afgekregen. Dat was een prima deal. Maar bij het opentrekken van een kruipluik, zag ik een combinatie die altijd voor problemen zorgt: water en een houten vloer. Toen heb ik gezegd: ‘Deze woning moeten we eerst laten keuren.’ Uit het rapport bleek dat de vloer nog zo’n 10 jaar mee zou gaan. Mijn klant was van plan om hier zeker meer dan 20 jaar te gaan wonen, dus toen hebben we opnieuw onderhandeld omdat dit toch wel een dealbreker bleek te zijn. Uiteindelijk hebben we de vraagprijs met 100.000 euro naar beneden gehaald. De koper heeft 1,5 ton in een renovatie gestoken, waardoor de woningwaarde met 300.000 euro omhoogging!”

Werken met een makelaar die ook advies geeft over de bouwkundige staat van de woning?

Neem gerust contact op met @WORK Makelaardij. We bespreken graag hoe we jou het beste kunnen helpen.