Vastgoed in Spanje
Wil je vastgoed in Spanje kopen, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Begrijpelijk, want je moet aan heel veel zaken denken. En een woning kopen in Spanje kent zo zijn eigen procedures. Zo dien je altijd een vergunning te hebben als je de woning wilt verhuren. En wist je dat je een hypotheek kan krijgen in Spanje als je een Nederlands inkomen hebt en 40 procent aan eigen geld inbrengt? Dat kan gunstig zijn, omdat de rente daar lager is dan in Nederland. Bovendien is je aankoop vrij zeker als je kiest voor een van de vele nieuwbouwwoningen in Spanje. Deze moeten namelijk aan bepaalde bouw- en ontwerpnormen voldoen.
Maar er zijn natuurlijk ook verschillende valkuilen. Hoe omzeil je die? We geven je 8 tips om een dure miskoop te vermijden!
Een huis aan de Costa Blanca: is de locatie allesbepalend?
Voordat we de tips bespreken, besteden we even wat aandacht aan de plek waar je een woning wilt kopen. Waarschijnlijk heb je een regio in gedachten en kamp je met een belangrijke vraag: is deze het investeren waard? ‘Locatie, locatie, locatie’ is een veelgehoorde uitdrukking. En niet geheel onterecht. Zaken als beschikbare voorzieningen, kosten voor het levensonderhoud, recreatiemogelijkheden, klimaat, veiligheid en toekomstige verkoopbaarheid zijn cruciaal. Zowel wanneer je de woning verhuurt als wanneer je haar (gedeeltelijk) zelf betrekt.
Maar staar je niet blind op een populaire bestemmingsnaam als de Costa Blanca. Natuurlijk is de Spaanse kust prachtig en in trek onder toeristen. Maar de beslissing om een woning te kopen in Spanje is ook afhankelijk van andere factoren. Bekijk bijvoorbeeld welk type woning je nodig hebt voor jouw doeleinden. Wil je het huis vooral verhuren aan Nederlanders en Belgen die niet tegen de hitte kunnen? Zorg dan dat de woning een buitenruimte heeft. Een andere locatie-onafhankelijke vraag is of je een ‘kant-en-klare’ nieuwbouwwoning zoekt. Als je niet bereid bent om te renoveren, is dat een must. Uiteindelijk bepaalt de combinatie van factoren wáár je jouw Spaanse droomwoning koopt!
Tip #1: Neem een makelaar in de arm die je vertrouwt
Een woning kopen in Spanje omvat veel handelingen. Je moet een hypotheek zien te krijgen, een bankrekening aanvragen en gas, water en licht aansluiten. Daarnaast heb je een NIE (een soort Spaans BSN-nummer) nodig om zaken te mogen doen. Neem daarom een betrouwbare, professionele en betrokken makelaar in de arm die je bij al deze zaken kan helpen!
Tip #2: Werk met een goede advocaat
In Spanje heeft een advocaat een hele grote begeleidende rol bij het kopen van vastgoed. Een advocaat stelt bijvoorbeeld een reserveringscontract op: een soort voorlopige koopakte, waarbij je een aanbetaling van 2 à 3 procent doet. Daar zijn bepaalde risico’s aan verbonden, dus het is belangrijk dat je hier advies over inwint (óók bij je makelaar!). Vervolgens vraagt de advocaat alle noodzakelijke en relevante documenten op bij de verkoper om te controleren of alles klopt. Ook doet deze expert onderzoek naar de kadastrale gegevens en de eigenaar om jou gedegen advies te geven omtrent de juridische aspecten en contractvoorwaarden. Daarnaast treedt een advocaat op als tussenpersoon tussen jou en de verkoper.
Tip #3: Denk aan de toekomst
Wat is het doel van de woning? Is dat doel haalbaar als je bestaande bouw koopt of heb je een nieuwbouwwoning nodig? Als je moet verbouwen, aan welke vergunningen moet je dan denken? En hoe vind je een betrouwbare aannemer? Je makelaar kan je bij dit soort zaken helpen.
Tip #4: Laat een bouwkundige inspectie uitvoeren
Voldoet de woning aan de afspraken? Is zij klaar om bewoond te worden? Zijn er geen verborgen gebreken? Dit soort zaken kun je laten controleren tijdens een bouwkundige inspectie.
Tip #5: Zorg voor realtime inzicht in de voortgang van de bouw
Wat gebeurt er op de locatie van je nieuwbouwwoning wanneer deze nog in de steigers staat? Het is verstandig om dit in de gaten te houden. Misschien gaat je makelaar af en toe langs om een kijkje te nemen. Wellicht plaatst deze ook live camera’s op het terrein om de voortgang te ‘loggen’ middels foto’s. Zo kan je zien of de zaken volgens plan verlopen.
Tip #6: Controleer de oppervlakte
Laat de woning goed inmeten — bij voorkeur volgens de NEN-norm. Dan wordt het namelijk volgens de officiële weg gedaan, zodat je precies weet hoeveel vierkante meters je koopt.
Tip #7: Vraag de juiste vergunningen aan om vastgoed te verhuren
Wil je je woning in Spanje verhuren? Dan heb je bepaalde vergunningen nodig. Deze worden vrijwel altijd verleend, maar je moet ze uiteraard wel aanvragen. Er zijn enkele uitzonderingen: gebieden waar je deze vergunningen niet meer kan krijgen. Je makelaar kan je hier meer over vertellen.
Tip #8: Maak een volledig kostenplaatje op
De aankoopprijs is niet je enige kostenpost. Wat zijn de kosten koper? Wil je de woning uitbreiden? Moet je renovatiewerkzaamheden uitvoeren? Hoe hoog zijn de jaarlijkse onderhoudskosten? Dergelijke vragen moet je allemaal beantwoorden. Ook belangrijk om te weten: in Spanje worden woningen vaak ‘kaal’ aangeboden, wat betekent dat je apart moet betalen voor de keuken, het zwembad of de parkeerplek!
Vastgoed in Spanje kopen: klaar voor een goede start?
Een huis kopen in het buitenland heeft flink wat voeten in de aarde. Wil je jouw mogelijkheden eens bespreken met een ervaren makelaar die jou helpt om de beste deal in Spanje te sluiten? Neem gerust contact met ons op!